[...] było ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego w analizowanym okresie. Im wyższe jest stężenie aldosteronu, tym niższe stężenie sodu w moczu (bo więcej go zostaje w organizmie, wcześniej następuje wychwyt zwrotny). Dlatego nie można jednoznacznie twierdzić, iż dieta niskosodowa jest nieskuteczna dla redukcji ciśnienia tętniczego. Jej [...]
Witamina B3 w suplementacji sportowej wykorzystywana jest dość rzadko. Jednak jej odpowiednia ilość w organizmie nie powinna być zaniedbywana. Sportowiec powinien dbać o to, aby dieta lub dodatkowa jej podaż w postaci suplementu, pokrywała jej dobowe zapotrzebowanie. Rola w organizmie Witamina B3 - objawy i skutki niedoboru Witamina B3 - objawy i [...]
[...] został określony w Stanach Zjednoczonych jako substancja kontrolowana zgodnie z wykazem III, a także zabroniony w sporcie wyczynowym przez Światową Agencję Antydopingową. W organizmie 19-norandrostendion jest szybko metabolizowany do nandrolonu, znanego również jako 19-nortestosteron. Nandrolon to nic innego jak nieco zmodyfikowana cząsteczka [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Sposobów oraz metod na pozbycie się zbędnych kilogramów jest wiele. Do jednych z najbardziej popularnych, a także często stosowanych należy dieta ketogeniczna. Kojarzona jest zazwyczaj z szybką utratą masy ciała, a także z brakiem odczuwania głodu. Na temat diety ketogenicznej istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną [...]
[...] było tym niższe, im więcej było w diecie tłuszczów nasyconych. Jakby tego było mało, co najmniej od połowy lat 90. XX wieku wiemy, iż cholesterol endogenny (wytwarzany w organizmie) z reguły nie jest powiązany z konsumpcją cholesterolu w diecie (czyli tego egzogennego). Czyli demonizowanie tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu nie ma podstaw [...]
[...] Pathways” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2817626/ Maria Warwas, Agnieszka Piwowar, Grzegorz Kopiec „Zaawansowane produkty glikacji (AGE) w organizmie – powstawanie, losy, interakcja z receptorami i jej następstwa” http://ptfarm.pl/pub/File/Farmacja%20Polska/2010/08-2010/11%20%20AGE.pdf Katarzyna [...]
Istota problemu Zakrzepica żył głębokich, nazywana potocznie trombozą, jest chorobą polegającą na tworzeniu się zakrzepów w układzie żylnym kończyn dolnych pod powięzią głęboką, czyli błoną zbudowaną z tkanki łącznej, otaczającą poszczególne mięśnie kończyn. Jak szacują specjaliści, w Polsce mamy rocznie do czynienia z ok. 60 tys. przypadków [...]
[...] β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Karotenoidy wchłaniane są przez jelita do krwi, która za pomocą lipoprotein, transportuje je do różnych tkanek w organizmie. Najważniejszą cechą karotenoidów jest działanie antyoksydacyjne wobec reaktywnych form tlenu, jak i wolnych rodników. Dzięki tej właściwości, karotenoidy chronią [...]
Aktualizacja 28.01.2022 Pod ogólną nazwą ZMA rozumiane są suplementy mineralno-witaminowe, zestawiające w swoim składzie cynk, magnez i witaminę B6. ZMA zalicza się do jednych z najpopularniejszych suplementów diety. Mieszczące 90. wegetariańskich kapsułek opakowanie, co przy dawkowaniu zalecanym przez producenta - 3 kapsułki dziennie - [...]
[...] odpornościowego, jelit oraz przyspiesza regenerację. O co w tym chodzi? Glutamina jest magazynowana w dość sporej ilości w naszych mięśniach, zwiększając jej podaż w naszym organizmie, "nabijamy" nią nasze mięśnie. Co więcej, jak wskazują najnowsze badania, glutamina pomaga przekształcić większą ilość glukozy w glikogen. Ma to spory wpływ na [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
Podobne tezy są często głoszone w Internecie (Grzegorz Wałga), tym bardziej jest to ciekawe zagadnienie, gdyż brakuje dowodów, wyników badań u ludzi. Bardzo często wspomniani „experci” głoszą, że np. trenbolone jest najbardziej niebezpieczny dla układu nerwowego ze wszystkich sterydów anaboliczno-androgennych. Wspomniane narkotyki np. „extasy” [...]
Każdy z nas, w tym, co wykonuje, chce być lepszy i regularnie poprawiać wyniki. W tym celu odpowiednio modyfikujemy swoje plany treningowe, wdrażamy do naszego życia, czasem nawet egzotyczne, sposoby odżywiania, staramy się zadbać o właściwą regenerację podczas nocnego odpoczynku. Tak jednak czynią też praktycznie wszyscy sportowcy, a przynajmniej [...]
[...] największych hitów– idealnie koreluje w czasie z epidemią cukrzycy typu II! Tylko cukrzycę wywołuje zespół metaboliczny, zmiana tła hormonalnego, otyłość, stan zapalny w organizmie, zaburzenia wydzielania cytokin, przekarmianie ciała węglowodanami, brak ruchu, insulinooporność. Na razie nikt nie wiąże jej występowania ze słodzikami, za to z [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
[...] za części, robotę mechanika, przeglądy, OC, rejestrację, wymianę tablic, dokumenty itd. I to wszystko należałoby doliczyć do kosztu przejechania 1 km. I tak samo jest w organizmie. Okazało się, iż wyciskanie nogami spowodowało o wiele większy dług tlenowy wynoszący 7.36 ± 1.10 L, a rozpiętki okazały się o wiele mniej obciążające [...]
[...] zwiększoną konwersję testosteronu, który już został przez Wasz w organizm wytworzony, do estrogenu. Sytuacja więc jest analogiczna do zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Nie tylko nadmierne jednorazowe spożywanie alkoholu prowadzi do możliwego spadku produkcji testosteronu, ale również długotrwałe, nawet w mniejszych ilościach, [...]
[...] się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. Współwystępowanie zjawisk nie oznacza automatycznie korelacji między nimi. Być może, kwasy tłuszczowe [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]